PIEPRZ CUBEBA 50G - NANGA
Pieprz cubeba (Piper cubeba) 50 G
1. Pieprz cubeba
Pieprz cubeba (Piper cubeba) – zwany także pieprzem ogoniastym, to przyprawa otrzymywana z rośliny występującej dziko i w uprawie w rejonach egzotycznej Indonezji. Do celów kulinarnych wykorzystywane są jej nasiona – małe, ciemne kuleczki z charakterystyczną, podłużną wypustką, przypominającą ogon. Przyprawa ta nadaje daniom pieprzno-kamforowego smaku z delikatną nutą gałki muszkatołowej. Pieprz cubeba jest powszechnie stosowany w kuchni indonezyjskiej – to ważny dodatek tamtejszej, regionalnej potrawy curry – gules. Znajduje on zastosowanie również w kuchni arabskiej i indyjskiej. W celu zachowania pełnego bukietu smakowo-zapachowego należy mielić przyprawę bezpośrednio przed gotowaniem. Pieprz cubeba dobrze komponuje się z goździkami i imbirem. Można dodawać go do mięs, wyrobów serowych, a także dań warzywnych. To niezastąpiony, aromatyczny składnik wielu azjatyckich potraw.
Pieprz cubeba:
- Przyprawa o pieprzno-kamforowym smaku.
- Ważny składnik wielu azjatyckich potraw.
- Świetnie pasuje do mięs, serów i dań warzywnych.
Produkt najwyższej jakości!
Kraj pochodzenia: Indie
2. Składniki
Owoc pieprzu cubeba 100%
3. Zalecany sposób użycia
Jako przyprawa, w ilości według uznania.
4. Sposób przechowywania
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!
Po otwarciu produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w ciemnym i chłodnym miejscu.
Część rośliny: | owoc |
---|---|
Sposób zbioru: | Z upraw konwencjonalnych |
Tradycyjna medycyna: | Ayurveda |
Kraj pochodzenia: | Indie |
Smak: | gorzki |
Zastosowanie: | Przyprawa |