PYŁEK KWIATOWY 180g
Zebrany z kwiatów roślin i drzew, wymieszany przez pszczoły z niewielką ilością śliny lub nektaru i w postaci obnóży przenoszony do ula w koszyczkach znajdujących się na tylnej parze nóg. Barwa pyłku, od jasnożółtej do czarnej, jest uzależniona od rośliny z której pochodzi.
Wartość odżywcza w 100g- 340kcal,
- białka 22% (w tym wszystkie aminokwasy egzogenne np. lizyna, treonina, histydyna, izoleucyna, walina, fenyloalanina, tryptofan, metionina, tyrozyna, których zawartość może nawet kilkukrotnie przewyższać zawartość w białkach zwierzęcych);
- tłuszcze 12% (NNKT, fosfolipidy, sterole);
- cukry 34% (glukoza 14%, fruktoza 20%, arabinoza, ksyloza, cukry złożone);
- witaminy (witamina A-18mg, witamina E-3,2mg, witamina C-20mg, witaminy z grupy B-8mg, witamina PP-4,8mg, kwas foliowy-0,3mg);
- składniki mineralne (P, Ca, Mg, K, Na, Fe, Zn, Mn, Cu).
Wskazania:
- zaburzenia gospodarki tłuszczowej;
- schorzenia przewodu pokarmowego i wątroby;
- niedokrwistość;
- wczesna cukrzyca;
- prostata;
- zaburzenia okresu przekwitania u kobiet;
- stan wyczerpania nerwowego;
- poprawienie metabolizmu oraz podniesienie odporności;
- obniżenie poziomu cholesterolu;
- hamowanie procesów nowotworowych;
- detoksykacja organizmu;
- poprawienie kondycji cery, włosów i paznokci.
Przeciwwskazania:
- uczulenie na pyłek kwiatowy;
- stan astmatyczny;
- dychawica oskrzelowa;
- pierwszy trymestr ciąży.
Dawkowanie i przechowywanie:
Leczniczo: według wskazań lekarza.
Zapobiegawczo: 2-3 łyżeczki rozpuścić w letniej wodzie lub mleku, osłodzić miodem. Przyjmować dwa razy dziennie, rano na czczo i wieczorem przed snem. Kuracja jednorazowa powinna trwać 1-3 miesiące, 2-3 razy w ciągu roku. Unikać dodawania do płynów o temperaturze powyżej +45 °C. Przechowywać w hermetycznych opakowaniach, w suchym pomieszczeniu, bez dostępu światła, w temperaturze do 20 °C (najlepiej 3-4 °C).
Masa netto: 200g SOCHA