ZIARNO ORKISZU SIEKANE, 0,5kg KASZA ORKISZOWA - HILDEGARDA
100% orkisz odmiana Oberkulmer Rotkorn, uprawa polska.
Ziarno orkiszu siekane
Ziarno siekane z orkiszu 100%.
„… orkisz niezależnie od dodatku z jakim się go je, czy to z chlebem, czy z innymi potrawami jest dobry i smakowity. Ogrzewa, odżywia, wzmacnia. (…) wspomaga ukrwienie, działa natłuszczająco i łagodniej niż wszystkie, inne ziarna zbóż“
św. Hildegarda z Bingen
Jego produkcja przeznaczona jest wyłącznie dla Polskiego Centrum św. Hildegardy®.
Według św. Hildegardy z Bingen ziarno orkiszu – obecnie także siekane – jest bezcenne w codziennym odżywianiu. Jest doskonałym uzupełnieniem wszelkiego rodzaju pieczywa zup, sałat, sałatek, pasztetów (zarówno mięsnych jak i warzywnych) oraz dań podstawowych (śniadaniowych, obiadowych, kolacyjnych). Można ziarno dodawać także do ciasteczek, deserów, legumin.
Sposób gotowania:
Ziarno może zawierać niewielkie ilości plewy. Przed gotowaniem kilkakrotnie przepłukać zlewając plewę. Czyte ziarno zalać odpowiednią ilością wrzącej wody, gotować pod przykryciem 20-30 min. Odstawić przykryte naczynie na ok. 30min. Ziarno powinno być miękkie.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1444kJ / 344kcal
Tłuszcz 2,7g
w tym:
– Kwasy tłuszczowe nasycone 0,30g
– Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,76g
– Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1,60g
Węglowodany 70,2g
w tym:
– cukry 0
– błonnik 9,7g
Białko 13,7g
Sól 0
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Numer partii / Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu.
Producent: Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska, 59-220 Legnica, Polska