OLEJ Z MIĄŻSZU OWOCÓW ROKITNIKA 50ml ARCYZIOŁA ROKITNIK I PRZYJACIELE
Olej z miąższu rokitnika to najbardziej wartościowy produkt jaki można otrzymać z jego owoców.
Rokitnik jest jedną z nielicznych roślin zawierających w miąższu owoców olej tłusty oraz prawdziwe bogactwo witamin i mikroelementów. Wśród nich są witaminy z grupy B, witamina E, F, K, P, kwas foliowy, karotenoidy, czyli prowitamina A, antocyjany, flawonoidy, fosfolipidy, prowitaminę D, garbniki, cukry, kwasy organiczne oraz makro i mikroelementy takie jak żelazo, bor, mangan i inne. Chociaż w owocach rokitnika znajdują się znaczne ilości witaminy C, nie to stanowi o szczególnych właściwościach tej rośliny. Cenniejsza jest inna, rzadko spotykana zaleta - owoce rokitnika nie zawierają specyficznego enzymu askorbinazy niszczącego witaminę C i dlatego znacznie wolniej niż w przypadku innych roślin będących źródłem witaminy C ulega ona rozkładowi podczas przechowywania czy przetwarzania.
Sposoby stosowania Oleju Rokitnikowego:
Wewnętrznie: Zalecane spożycie
- do 15 roku życia do 13 kropli dziennie
- od 15 roku życia do 26 kropli dziennie
- kobiety w ciąży: pod kontrolą lekarza do 26 kropli dziennie
Zewnętrznie:
- smarować miejsca zmienione
- płukać jamę ustną i gardło
- sporządzać kompresy
- stosować jako składnik maseczek na skórę i włosy
- stosować jako składnik lewatyw (1 łyżeczka na 0,5 litra przegotowanej wody)
- mieszać z kremami, balsamami lub oliwką
Ostrzeżenia i przechowywanie:
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Preparat należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Składniki: olej z miąższu owców rokitnika.
Zawartość netto : 50 ml
Technologia: Ekstrakcja nadkrytycznym CO2
Zalecanie spożycie: Kobiety w ciąży: tylko pod kontrolą lekarza do 28 kropli dziennie. Do 15 roku życia - do 13 kropli dziennie. Od 15 roku życia: do 26 kropli dziennie.
Wartość odżywcza w 100g
wartość energetyczna - 3780 kJ/900 kcal
tłuszcz - 97,3g w tym:
*palmitynowy - nasycony | 33.6% | |||
*palmitoleinowy - nienasycony - Omega 7 | 30.0% | |||
*oleinowy - jednonienasycony - Omega 9 | 30.6% | |||
*linolowy - nienasycony - Omega 6 | 3.0% | |||
*alfa-linolenowy - wielonienasycony - Omega 3 | 1.6% | |||
*stearynowy - nasycony | 0.9% | |||
karotenoidy w 100g | 220mg | |||
beta-karoten | 120mg | |||
witamina E | 153mg | |||
tokoferole: | ||||
*alfa-tokoferol | 134.2mg | |||
*gamma-tokoferol | 10.3mg | |||
*delta-tokoferol | 6.1mg | |||
tokotierole | ||||
*beta-tokotierol | 0.0 | |||
*gamma-tokotierol | 2.4mg | |||
witamina K | 50mg |
Przechowywanie: temp. do +20 stopni Celsjusza, suche i ciemne miejsce.