LECZNICZA MOC ROŚLIN. BARWY ZDROWIA. JANUSZ DĄBROWSKI - ADAMASCENICUM
Jak bioflawonoidy chronią nas przed wieloma chorobami?
Autor omawia mechanizmy powstawania wolnych rodników powodujących przedwczesne starzenie się organizmu i zagrażających naszemu zdrowiu.
Wyjaśnia rolę antyoksydantów (w tym glutationu) w ich neutralizowaniu oraz wskazuje na znaczenie pokarmu roślinnego w profilaktyce antynowotworowej.
Przedstawia terapeutyczne zastosowania bioflawonoidów i innych polifenoli. Należą do nich: pycnogenol (OPC) i resveratrol występujące w winogronach, aronii czy açai, związki katechinowe pochodzące z zielonej herbaty, antocyjany, kwasy fenolowe, a także genisteina i fitoestrogeny.
Książka zawiera leksykon podstawowych pojęć z zakresu suplementacji odżywiania
Dlaczego wolne rodniki są niebezpieczne?
Jak antyoksydanty chronią nasze zdrowie?
Dlaczego glutation jest nazywany „strażnikiem komórki”?
Jak rośliny zapobiegają nowotworom i innym chorobom?
Dlaczego powinniśmy stosować żywność funkcjonalną?
.
Wydawnictwo: Adamascenicum
Oprawa: Miękka
Liczba stron: 94