POSZCZENIE DLA ZDROWIA. GUSTAV RIEDLIN - EDYCJA
POSZCZENIE DLA ZDROWIA. GUSTAV RIEDLIN - EDYCJA

POSZCZENIE DLA ZDROWIA. GUSTAV RIEDLIN - EDYCJA

35,00 zł
Brutto

Książka jest fascynującą pozycją dla tych, którzy poszukują prostoty w profilaktyce zdrowia i metodach uzdrawiania w dzisiejszym skomplikowanym świecie.

 

Gustav Riedlin (1861–1949) – lekarz praktykujący we Fryburgu Bryzgowijskim, jeden z pionierów postu leczniczego w Niemczech. Napisana w 1912 roku książka należy do klasyki literatury niemieckiej w zakresie poszczenia leczniczego, a zawarte w niej treści nadal są jak najbardziej aktualne.

Autor w niezwykle prosty, zrozumiały dla każdego sposób opisuje procesy fizjologiczne zachodzące w organizmie człowieka w czasie poszczenia. Poszczenie określa jako czasowe powstrzymanie się od wszelkich pokarmów za wyjątkiem wody. Może się więc wydawać zaskakujące wyrażone przez niego stwierdzenie, że nie istnieją „głodówki lecznicze”, a jedynie „poszczenie lecznicze”.

Po przeczytaniu książki czytelnik sam wyrobi sobie pogląd na ten temat.

Podkreślał, że poszczenie nie jest środkiem dietetycznym czy fizycznym, lecz biologicznym środkiem leczniczym w czystej formie. Jego efekty porównywał do efektów operacji chirurgicznej w medycynie alopatycznej. Ogromną rolę odgrywało dla niego pojęcie witalności oraz dualizmu materii i ducha. Wyróżniał dwa poziomy poszczenia – niższy dla celów fizycznych i wyższy dla rozwoju duchowego.

  • Rok wydania: 2020
  • Wydawca: EDYCJA
  • Ilość stron: 80
  • Oprawa: miękka

No reviews

Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również:

Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również:

Product added to wishlist
Product added to compare.

Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie,
dostosowanym do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza,
że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie
zmiany ustawień dotyczących cookies.
Więcej szczegółów w "Informacja o Cookies"