KUCHNIA JOGINA. CZ. 2 KUCHENNE SUTRY. PIOTR HENSCHKE - PURANA
Kuchnia roślinna nie tylko dla joginów.
Piotr Henschke zachęca nas, aby gotowanie traktować, jako medytację, a co za tym idzie, włożyć w to swoje serce. W kuchni może panować gwar lub cisza, możesz słuchać jazzu, rocka lub mantr. Jeśli twoją intencją będzie zadowolenie tych, z którymi usiądziesz przy wspólnym stole, to wtedy jest to Kuchni jogina.
Od wielu lat głównym zajęciem autora książki jest gotowanie dla osób uprawiających przeróżne aktywności fizyczne, w tym głównie jogę. Pożywienie takie powinno być lekkostrawne, ale jednocześnie dostarczać dużej ilości energii. Z duchowego punktu widzenia powinno być także wolne od złej karmy i przygotowane z sercem.
Sutry to mądrości spisane w zwięzły sposób w formie aforyzmów . Większość z nich powstała ponad 2000 lat temu. Pochodzą zarówno z tradycji hinduistycznej, jak i buddyjskiej . Znanych jest wiele sutr, jak choćby Brahmasutry, Dharmasutry, Sutra Serca, lecz oczywiście najbardziej znanymi są Jogasutry oraz Kamasutra, która większości ludzi kojarzy się tylko ze sferą erotyki, a w rzeczywistości uznawana jest
za traktat filozoficzny.
Czy Kuchnia jogina to książka tylko dla joginów? Oczywiście, że nie! To bardzo praktyczne i łatwe w przygotowaniu przepisy dla każdego, kto chce żyć zdrowo, aktywnie i zachować w swoim ciele witalność.
Napar z kurkumy, rozmarynu i bakalii
Hummus z awokado, jalapeño i pitą
Pasta z fasoli i pieczonych warzyw
Portobello nadziewane risottem
Zupa jarzynowa
Chiński kapuśniak
Zupa dyniowa z fioletowymi ziemniakami
Kalafiorowy krem z grzybami i oliwą truflową
Zupa pomidorowa
z makaronem ryżowym
Barszcz z kiszonymi ogórkami
Pakora ze szpinaku, jarmużu i botwinki
Kotleciki ziemniaczane z kaszą jaglaną i pieczarkami
Sushi z grzybami w cieście
Omlet z tofu z warzywami
Szaszłyki z tandori masala
Sałatka z quinoa i bobu
Zielona sałatka z dynią i sosem mango
Zielona sałatka z sosem awokado
Surówka z czerwonej kapusty z kiełkami i szparagami
Aloo Gobhi Paratha
Calzone ze szpinakiem
Pierożki warzywne z sosem sojowym
Gnocchi z pesto bazyliowym
Pulpety z zielonej soczewicy w sosie pomidorowym i jarmużem
Makaron soba w sosie curry
Makaron ze szpinakiem i pistacjami
Risotto z ciecierzycą brązową
Tortilla z gyrosem, sosem tahini i musztardowym
Focaccia z salsą
Kisz z tofu na kruchym cieście
Ciecierzyca brązowa w pomidorach
Dahl Rajy (królewski)
Kasza gryczana z warzywami i jogurtem
Kaszotto z grzybami
Ryżowy pudding z szafranem
Smażony ryż po indyjsku
Chili z maniokiem
Curry z burakami
Pieczony gorzki melon
Jackfruit
Kasztany ze szpinakiem
Pieczona dynia z sosem beszamelowym
Pieczone warzywa z marynowanym tofu
Raita z kokosem i miętą
Subji z kalafiorem
Tofu i bakłażan w sosie curry
Warzywa w sosie satay
Warzywa z kokosem
Ziemniaki faszerowane
Musli wytrawne
Pudding z dyni
Tiramisu
Sernik jaglany
Naleśniki z chutneyem bananowym
Ciasto pomidorowe
Czekolada z daktyli
Piernik daktylowy
Wydawnictwo: Purana
Rok wydania: 2021
Oprawa: Miękka
Ilość stron: 132