DIETETYKA. KOMPENDIUM. RED.NAUK. LUCYNA OSTROWSKA- PZWL
W książce poruszono tematy nutrigenomiki, diet alternatywnych, wegetarianizmu, głodówek.
Dietetyka. Kompendium to nowoczesny podręcznik zawierający aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjologicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki.
W podręczniku poruszono wszystkie tematy dotyczące wyzwań leczenia żywieniowego oraz postępu nauk powiązanych z żywieniem i odżywieniem pacjenta oraz najczęściej zadawanych pytań w gabinetach dietetycznych i lekarskich. Dużym walorem książki jest pokazanie indywidualizacji zaleceń i ich dostosowanie do specyficznych cech osobniczych pacjenta.
W kompendium przedstawiono zasady żywienia i postępowanie z pacjentami w różnych sytuacjach klinicznych, omówiono zalecenia naukowe w dietach sportowców, zasady żywienia kobiety ciężarnej i karmiącej piersią, osób starszych, pacjentów chorych psychicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych, zasady postępowania z pacjentami leczonymi chirurgicznie jak również problemy żywieniowe pacjentów chorujących onkologicznie.
Z tej książki z pewnością skorzystają studenci Uniwersytetów Medycznych, zarówno wydziałów lekarskich, jak i kierunku dietetyka, dietetycy, a także lekarze wielu specjalności.
Wydawnictwo: PZWL
Rok wydania: 2021
Wydanie: 1 dodruk
Oprawa: Miękka
Liczba stron: 426