ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNA. NAJZDROWSZE PRODUKTY Z NATURY. THORSTEN WEISS, JENNY BOR - VITAL
Pozornie zwyczajna żywność niejednokrotnie przyczynia się do wyeliminowanie poważnych chorób.
Superżywność – najlepsze źródło enzymów
Zielone koktajle cieszą się ogromną popularnością, ponieważ są niewyczerpanym źródłem enzymów, jeśli spożywamy w formie surowej. Produkty spożywcze, które są pieczone, smażone, gotowane czy blanszowane lub w inny sposób podgrzewane, zmieniają swoją strukturę molekularną i tracą ważne dla odżywiania enzymy. W przypadku superżywności enzymy odgrywają bardzo ważną rolę w procesie trawienia i rozkładzie aminokwasów, tłuszczów czy skrobi. Zapewniają one również efektywny proces oczyszczania ciała. Dzięki lepszemu przyjmowaniu składników odżywczych proces starzenia się jest znacznie spowolniony, a co za tym idzie, skóra jest piękniejsza i jędrniejsza.
Przetworzone pokarmy mogą być źródłem wielu chorób
Jesteśmy społeczeństwem, w którym coraz częściej diagnozuje się przypadki cukrzycy, nadciśnienia, udarów mózgu czy chorób neurodegeneracyjnych. Są one skutkiem nieprawidłowej diety opartej na przetworzonych pokarmach, które nie odżywiają naszych organizmów, a wręcz je zatruwają i obciążają. Prowadzone na dużą skalę badania naukowe potwierdziły, że spożywanie przetworzonych produktów zwierzęcych może doprowadzić do powstania nowotworów, cukrzycy, reumatyzmu, artretyzmu i ataków serca. Natomiast, znajdujące się w produktach mlecznych białko, kazeina, sprzyja powstawaniu osteoporozy i działa rakotwórczo.
Superżywność – korzyści płynące z natury
Autorzy w tej książce opisują ponad 50 najzdrowszych i uznawanych za życiodajne owoców, warzyw, ziół, korzeni, nasion i grzybów z całego świata. Podają również pełną charakterystykę ich właściwości prozdrowotnych. Przy każdym produkcie znajdziesz prosty przepis na deser, koktajl czy pastę. Natura oferuje nam zadziwiające produkty, które przywracają w naszych organizmach równowagę i pozwalają na zachowanie optymalnego stanu zdrowia.
Superżywność nie tylko odżywia organizm, ale również ma właściwości uzdrawiające, czyli:
• leczy procesy zapalne w ciele,
• ma pozytywne działanie na krążenie,
• zapobiega powstawaniu nowotworów i naprawia zwyrodniałe komórki,
• zapewnia zdrowie sercu i naczyniom krwionośnym,
• wspiera leczenie ran,
• odtruwa organizm,
• dostarcza esencjalnych kwasów tłuszczowych,
• znacznie zmniejsza uczucie zmęczenia,
• zwiększa jasność umysłu,
• poprawia samopoczucie,
• dostarcza wysokowartościowych białek,
• oczyszcza skórę,
• pomaga zrzucić wagę.
Poznaj najbardziej wartościową żywność z natury
Wydawnictwo: Vital
Rok wydania: 2015
Numer wydania: 1
Ilość stron: 144
Oprawa: miękka