ZDROWY MÓZG , DR WILLIAM J. WALSH- Vital
ZDROWY MÓZG , DR WILLIAM J. WALSH- Vital

ZDROWY MÓZG , DR WILLIAM J. WALSH- Vital

39,30 zł
Brutto
Jak za pomocą składników odżywczych pokonać zaburzenia behawioralne, ADHD, autyzm, depresję, lęk, schizofrenię i chorobę Alzheimera

 

Odkrycia współczesnej neurologii

Neurobiolodzy określili, które składniki odżywcze są niezbędne do syntezy neuroprzekaźników, regulacji genów oraz ochrony antyoksydacyjnej. Ich niedobór lub nadmiar powoduje poważne choroby psychiczne. Takie zaburzenia równowagi składników odżywczych można wykryć za pomocą badań krwi i moczu, a więc diagnostyka jest niezwykle prosta. Leczenie tych poważnych chorób przy zastosowaniu terapii biochemicznych przy wykorzystaniu naturalnych substancji chemicznych może wyrównać poziom kluczowych składników odżywczych w mózgu i wywrzeć ogromny wpływ na zdrowie psychiczne.

Światowej sławy specjalista w dziedzinie zdrowia mózgu

Dr William J. Walsh to światowej sławy specjalista w dziedzinie leczenia za pomocą składników odżywczych. Jest prezesem działającego na zasadzie non profit Walsh Research Institute w stanie Illinois i prowadzi programy szkolenia lekarzy w Australii, Norwegii oraz innych krajach. Opracował terapie biochemiczne dla pacjentów z zaburzeniami behawioralnymi, ADHD, autyzmem, depresją, zaburzeniami lękowymi, schizofrenią oraz chorobą Alzheimera, stosowane obecnie przez lekarzy na całym świecie. Dzięki tej książce poznasz ich działanie, wyniki najnowszych badań oraz opisy konkretnych przypadków.

Zaburzenia psychiczne to brak lub nadmiar składników odżywczych w mózgu

Autor opisuje system naturalnej terapii biochemicznej, oparty na najnowszych badaniach naukowych mogący pomóc milionom osób, u których zdiagnozowano zaburzenia psychiczne. Bazuje on na założeniu, że większość ludzi cierpi na brak równowagi składników odżywczych spowodowany czynnikami genetycznymi i środowiskowymi, a zaburzenia te mogą wyrządzić wiele szkód dla pracy mózgu.

Korzyści z terapii biochemicznej

W tej książce Autor podkreśla, że najważniejsze jest określenie biochemii każdego pacjenta i stworzenie indywidualnego programu leczenia, mającego na celu przywrócenie równowagi chemicznej w mózgu. Leczenie polega na terapeutycznym stosowaniu witamin, minerałów, aminokwasów i olejków eterycznych. Większość pacjentów odnosi korzyści z terapii biochemicznej wskutek:
– unormowania stężenia składników odżywczych potrzebnych do syntezy neuroprzekaźników,
– regulacji aktywności neuroprzekaźników za pomocą ukierunkowanej terapii składnikami odżywczymi,
– zredukowania stresu oksydacyjnego wywoływanego przez wolne rodniki.

Witamina B na drażliwość i depresję

Stężenie witaminy B6 w mózgu jest około 100 razy wyższe niż jej poziom we krwi i pełni ona ważną rolę w funkcjonowaniu umysłu. Poważny niedobór tego składnika odżywczego został powiązany z drażliwością, depresją, słabą pamięcią krótkotrwałą i psychozą. To nic zaskakującego, gdyż witamina B6 jest niezbędna do efektywnej syntezy serotoniny, dopaminy i GABA, trzech kluczowych neuroprzekaźników. Z książki dowiesz się, że terapia składnikami odżywczymi regulująca poziom witaminy B6 w mózgu może być bardzo skuteczna.

Niski poziom cynku może powodować autyzm i ADHD

Niedobór cynku jest najczęściej obserwowanym zaburzeniem biochemicznym w populacjach pacjentów cierpiących na problemy ze zdrowiem psychicznym. Autor podkreśla, że ponad 90% osób, u których zdiagnozowano depresję, zaburzenia behawioralne, ADHD, autyzm i schizofrenię wykazuje niski poziom cynku w osoczu krwi. Ten ciekawy fakt można wyjaśnić między innymi tym, że przy większości zaburzeń psychicznych występuje stres oksydacyjny, który obniża zapas cynku w organizmie.

Inne rodzaje zaburzeń równowagi składników odżywczych

Istnieje wiele innych składników odżywczych o dużym znaczeniu dla funkcjonowania mózgu. Selen, witamina C, witamina E oraz inne naturalne antyoksydanty zwalczają stany zapalne oraz wolne rodniki w mózgu i pośrednio zwiększają aktywność glutaminianu w receptorach NMDA. Niedobór witaminy D powiązano z depresją, schizofrenią, ADHD oraz innymi zaburzeniami psychicznymi. Autor wyjaśnia znaczenie witaminy D.

Przyczyną niedoborów składników odżywczych może być zespół złego wchłaniania

Istnieją trzy główne rodzaje problemów z wchłanianiem:
– problemy żołądkowe, w tym nadmierny lub niedostateczny poziom kwasu solnego,
– niepełne trawienie w jelicie cienkim,
– problemy z rąbkiem szczoteczkowym jelita, w którym większość składników odżywczych jest wchłaniana do układu wrotnego.

Dzięki tej książce poznasz możliwe konsekwencje. Głównie są to niedobory składników odżywczych, stan zapalny, kandydoza oraz wiele innych zaburzeń układu pokarmowego. Niepełny rozkład białek i tłuszczów może być przyczyną problemów fizycznych oraz wpłynąć negatywnie na funkcjonowanie mózgu. Częstą przyczyną złego wchłaniania jest podwyższony stres oksydacyjny, który może niszczyć enzymy trawienne potrzebne do rozkładu białka. Duża liczba pacjentów z upośledzonym wchłanianiem ma uszkodzoną i tym samym nieskuteczną barierę jelitową, co pozwala metalom ciężkim oraz innym niepożądanym substancjom wniknąć do organizmu i dostać się do mózgu. Rodzaj leczenia zależy od tego, z jakim typem złego wchłaniania mamy do czynienia i może polegać na unormowaniu poziomu kwasu w żołądku, podaniu enzymów trawiennych, które przetrwają w kwasie żołądkowym, stosowaniu antyoksydantów oraz przyjęciu specjalnej diety.

Wydawnictwo: Vital
Język wydania: polski
Ilość stron: 344
Numer wydania: I
Rok wydania: 2019
No reviews

Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również:

Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również:

Product added to wishlist
Product added to compare.

Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie,
dostosowanym do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza,
że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie
zmiany ustawień dotyczących cookies.
Więcej szczegółów w "Informacja o Cookies"