WEGE. DIETA ROŚLINNA W PRAKTYCE. IWONA KIBIL, DANUTA GAJEWSKA. PZWL
Tę książkę powinni przeczytać nie tylko wegetarianie i weganie, ale również dietetycy i lekarze, gdyż w programie studiów w tym temacie informacji jest bardzo niewiele lub nie ma w ogóle.
Wege – dieta roślinna w praktyce jest to przewodnik po diecie roślinnej, który powinien przeczytać każdy wegetarianin, weganin oraz dietetyk. Nie wystarczy powiedzieć sobie „od dziś przestaję jeść mięso”. Posiłki bezmięsne są obecnie bardzo popularne powinny być również dobrze zbilansowane. Jeżeli w diecie zabraknie ważnych składników (m.in. wapnia, żelaza, cynku, witaminy B12 itd.), taki sposób żywienia będzie prowadził do niedoborów i złego stanu zdrowia. Dzięki temu poradnikowi dowiesz się, w jaki sposób mądrze zbilansować dietę roślinną, uniknąć błędów żywieniowych i niedoborów. Ponad 320 stron praktycznej wiedzy o składnikach odżywczych, na które w diecie wegańskiej warto zwrócić uwagę. Ponadto, w książce znajdziesz przykłady zestawień produktów, jadłospisów oraz informacje o składnikach, które należy suplementować.
Co znajdziesz w książce:
- Informacje poparte badaniami naukowymi
- Przegląd wiadomości na temat diet roślinnych, korzystne właściwości zdrowotne oraz informacje o potencjalnych niedoborach i ich skutkach
- Jakie znaczenie dla organizmu mają poszczególne składniki odżywcze i gdzie ich szukać w produktach roślinnych
- Jak powinny wyglądać prawidłowo zbilansowane posiłki oparte na żywności pochodzenia roślinnego
- W jaki sposób bilansować dietę dla osób dorosłych, ale również kobiet ciężarnych, dzieci, osób starszych oraz aktywnych fizycznie
- Praktyczne porady na temat robienia zakupów, komponowania posiłków, odchudzania czy przytycia na diecie roślinnej
Dla kogo jest ta książka:
- Dla wegan i wegetarian
- Dla osób zainteresowanych wpływem diet roślinnych na zdrowie
- Dla rodziców dzieci na diecie roślinnej
Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Rok wydania: 2018
Oprawa: Miękka
Liczba stron: 324