ZASTĄP CUKIER. CZTERY SŁODKIE KROKI DO ZDROWIA A. CAVELIUS DR K. MOSETTER THORSTEN PROBOST DR WOLFGANG A. SIMON - VITAL
Podobnie jak nikotyna i alkohol, cukier jest uważany przez ekspertów za niebezpieczną dla zdrowia substancję, która prowadzi do uzależnienia.
Badania wskazują podobieństwo pomiędzy wilczym apetytem na czekoladę czy lody a potrzebą odczuwania stanu odurzenia narkotykami, ponieważ w obydwu przypadkach wytwarzane są opioidy. Substancje te mają właściwości podobne do morfiny i na dłuższą metę zmieniają nasz mózg. Nadmierna chętka na cukier niesie za sobą ogromne ryzyko dla zdrowia. Należy do nich nie tylko nadwaga, próchnica i cukrzyca, ale również takie choroby jak ADHD, Alzheimer i rak.
Z tej książki dowiesz się, jak odzyskać kontrolę nad swoim sposobem odżywiania. Nie będziesz musiał z niczego rezygnować dzięki stosowaniu zdrowych cukrów, które zaopatrują organizm w niezbędną do życia energię, a przy tym nie mają negatywnego wpływu na przemianę materii. Prezentowane przez Autorów przepisy pozwolą Ci przygotować wysublimowane smakołyki – od samodzielnie upieczonego chleba i niespotykane mieszanki musli poprzez wykwintne dania główne i klasyczne potrawy mączne, aż po konfitury, ciasta i desery.
Dzięki wykorzystaniu programu dostosowanego do Twoich potrzeb możliwa jest długotrwała zmiana sposobu żywienia. Podczas niego powoli i stopniowo wyrównasz w organizmie stany nadmiarów i niedoborów. Nie tylko zmniejszysz ryzyko wielu chorób, ale również schudniesz bez wyrzeczeń.
Zdrowie jest słodsze niż cukier.
Wydawnictwo: Vital
Oprawa: miękka
Liczba stron: 312
Wymiary: 14.5x20.5 cm