JAD PSZCZELI W FARMACJI I W MEDYCYNIE
Książka poświęcona jest najbardziej oryginalnemu produktowi pochodzenia pszczelego, jakim jest jad pszczeli.
Opis
Książka poświęcona jest najbardziej oryginalnemu produktowi pochodzenia pszczelego, jakim jest jad pszczeli.
Rozdział pierwszy książki opisuje skład i właściwości jadu pszczelego na aktualnym etapie badań. Obejmuje on sposoby pozyskiwania jadu, jego skład chemiczny i właściwości fizykochemiczne, reakcje organizmu ludzkiego na jad pszczeli oraz właściwości biologiczne i przeciwdrobnoustrojowe tego produktu.
Drugi rozdział obejmuje zastosowanie jadu pszczelego w lecznictwie, w tym sposoby podawania jadu, jego lecznicze właściwości, m.in. w chorobach stawów, sercowo-naczyniowych, ośrodkowego układu nerwowego oraz astmie oskrzelowej.
Trzeci i czwarty rozdział poświęcony jest alopatycznym i homeopatycznym preparatom z jadem pszczelim dostępne już na rynku farmaceutycznym polskim, ukraińskim jak i zachodnioeuropejskim. Monografia jest tym cenniejsza, że w kraju nie wytwarza się jeszcze i nie stosuje preparatów leczniczych zawierających jad pszczeli.
Autorzy: A.I. Tichonow, L.I. Bondarczuk, S.A. Tichonowa, K. Sodzawiczny, A.B. Juriewa, R.I. Skrypnik-Tichonow, W.W. Michajczenko, N.A. Czernaja
Stron: 240
Oprawa: miękka
Wydawca: Apipol-Farma